Mindent a kullancsokról

Egy kis biológia:

 1. A kullancsszabásúak az atkák rendjének egyik alrendje. Vagyis pókszabású, egységes testű, ízeltlábú, vérszívó élősködő, melyek közül 42 honos Magyarországon. Ebből 6 faj támadja az embereket és a háziállatokat. A kullancsok 2-6 évig élnek. A gazdaállaton párosodnak, majd a hím elpusztul. Egy nőstény több ezer petét rak az aljnövényzetre.
 2. A szemmel rendelkező, látó kullancsok a föld közeli füveken és növényhajtásokon kapaszkodnak. Itt várják lesből áldozataikat, akikre alulról kapaszkodnak fel.
 3. A „vak”, vagyis nem látó kullancsok a lombos erdőkben laknak. Ők a lábaikon lévő Haller-szervvel tájékozódnak. A várakozó kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt, és aztán szúrja a bőrbe a sajátos, nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát. A vérszívás-táplálkozás napokig eltart. A nőstény a vért beüríti, tömíti és így tárolja.

Fertőzés:

 1. A kullancsfajok a vadállatokból szívott vérrel „szerzik” a kórokozókat (baktériumok, paraziták, rickettsiák) és „oltják” tovább a következő áldozatukba. A kullancs leggyakrabban a szúrással (nyálával) fertőz.

Védekezés:

 1. Mivel a kullancsok nem szeretik a napfényt, használjuk ezt ki. Legyünk minél többet napos he-lyen. Hajunkat is tűzzük föl, hogy a tarkótájékon se tudjon megbújni. Gyakran tartsunk kullancs vizitet.
 2. Használjunk kullancsriasztó készítményeket.
 3. Védőoltással védekezhetünk a kullancsok által okozott agyvelőgyulladás ellen.

A védőoltás nem a kullancstól véd!!!


Ha már bennünk él:

 1. Ne használjunk különféle olajokat, krémeket és ne nyomjuk meg a potrohát se!!!
 2. Használjunk kullancseltávolító kanalat, csipeszt a használati utasítás szerint. Ha sikerült kiszedni, ellenőrizzük, hogy a kullancs minden része meg van-e, nem szakadt-e belénk. Ha nem sikerült kivenni forduljunk orvoshoz!

Védőoltások:

 1. A megelőzés a fertőző betegségekkel szemben csak így lehetséges. Formái:
 2. Aktív védőoltás – a védettséghez két oltás szükséges 1-3 hó időközzel, melyet 9-12 hónap múlva emlékeztető oltás szükséges. 3 évenként újabb emlékeztető oltás szükséges. Az oltást már a téli hónapokban érdemes elkezdeni.
 3. Passzív védőoltás – nem oltottak vagy csak egy oltásban részesültek kullancscsípése esetén passzív védelemre is van mód (immunglobulin). Ennek hatása azonnali, de csak 3 hónapig tart.
 4. Érdemes beoltani minden kisgyermeket, gyermeket, fiatalt és felnőttet, akik hosszabb vagy átmenetileg a vírus elterjedési területén tartózkodik.
 5. Ellenjavallt az oltás 1 éves kor alatt, illetve súlyos tojásfehérje érzékenység esetén.
 6. Oltási reakció felléphet: fejfájás;helyi bőrpír; illetve rövid ideig tartó láz.

Betegségek:

 1. Kullancsencephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás) – főleg június és szeptember között jelentkezik. A kórokozók a vérárammal kerülnek a központi idegrendszerbe. Tünetei: kezdetben enyhe láz; fej- és végtagfájdalmak; felső légúti hurutos tünetek.
 2. Lyme-kór – az egész szervezet betegsége. Tünetei: vándorló, kör alakú, élesen határolt bőrpír; szívritmuszavar; arcidegbénulás; látás-, hallás- és egyensúlyzavar; izületi- és izomfájdalom; gyengeség; aluszékonyság.
 3. Vérzéses kullancsláz – a kórokozó az ereket támadja meg, ezért testszerte vérzések jelennek meg. Tünetei: láz; fejfájás; hányás; hasi fájdalom; izületi- és izomfájdalmak.
 4. Nyúlpestis (tularemia) – a kórokozó a bőr mikrosérülésein és nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe. Tünetei a bejutás módjától függnek.

 

kullancs

 

 

 

 

 

vissza